Τι πρέπει να ξέρουμε » Γενικοί Κανόνες Βαφής
 
Τα βασικά πράγματα
 
     Όλα τα χρώματα και βερνίκια θέλουν καλό ανακάτεμα προ και κατά την διάρκεια της χρήσης τους.
 
     Το χρωμάτισμα πρέπει να γίνεται σε κανονική θερμοκρασία, δηλαδή σε θερμοκρασία 15-30 βαθμούς Κελσίου και ποτέ σε ημέρες βροχερές ή πολύ υγρές.
 
     Αραιώνετε πάντοτε με το κατάλληλο διαλυτικό που συνιστούν τα εργοστάσια. Τα πλαστικά αραιώνονται με καθαρό νερό. Αραίωση με ακατάλληλο διαλυτικό ή ακάθαρτο νερό μπορεί να καταστρέψει το υλικό και την εργασία.
 
     Μην αναμιγνύετε ελαιώδη χρώματα που αραιώνονται σε διαλυτικό ή νέφτι, με πλαστικά που διαλύονται σε νερό, γιατί θα "κόψει" το μείγμα. Επίσης τα πλαστικά όλων των εργοστασίων ανακατεύονται μεταξύ τους. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαιώδη χρώματα.
 
     Ο χώρος που χρωματίζουμε δεν πρέπει να έχει σκόνη και ρεύματα αέρα.
 
     Αραιώνετε τόσο χρώμα, όσο χρειάζεται για τη δουλειά σας.
 
     Πριν αρχίσουμε την εργασία, κολλάμε χαρτοταινία στην άκρη των κουφωμάτων που εφάπτονται με τον τοίχο καθώς και στα σοβατεπιά και την αφαιρούμε όταν ολοκληρωθεί η εργασία. Έτσι δεν λερώνουμε κουφώματα, αλουμίνια, σοβατεπιά κλπ.
 
     Όταν βάφουμε, στρώνουμε νάιλον στο πάτωμα και αν έχει έπιπλα τα σκεπάζουμε και αυτά. Όταν τελειώσει το βάψιμο μαζεύουμε τα νάιλον και τα φυλάμε για άλλη χρήση στο μέλλον.
 
     Η επιφάνεια που χρωματίζουμε δεν πρέπει να έχει σκόνη, λάδια, ή άλλες ακαθαρσίες.
 
     Πριν από κάθε χρωμάτισμα είναι σκόπιμο να γυαλοχαρτάρεται και να ξεσκονίζεται η επιφάνεια.
 
     Χρωματίζετε πρώτα τα ταβάνια, στη συνέχεια τους τοίχους από πάνω προς τα κάτω και στο τέλος τα κουφώματα.
 
     Όταν βάφετε, μην περνάτε το δεύτερο χέρι αν δεν έχει στεγνώσει το πρώτο.
 
     Αν, κατά το χρωμάτισμα, λερώσουμε το πάτωμα αφαιρούμε τους λεκέδες εφαρμόζοντας την κατάλληλη μέθοδο, ανάλογα με το χρώμα που χρησιμοποιούμε. Αναλυτικά, τα μεν πλαστικά και ρελιέφ με ύφασμα βρεγμένο με νερό, οι δε ριπολίνες με ύφασμα εμποτισμένο με διαλυτικό ή νέφτι.
 
     Όταν χρωματίζουμε εξωτερικά το καλοκαίρι, φροντίζουμε να μην πέφτει ο ήλιος επάνω στην επιφάνεια, γιατί το χρώμα, μέχρι να στεγνώσει, βράζει και δημιουργούνται φυσαλίδες.
 
     Όταν θέλουμε να διακόψουμε την εργασία περισσότερο από 10-15 λεπτά, τότε τα πινέλα ή ρολλό πρέπει να τα βάλουμε στο νερό γιατί θα ξεραθούν και δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε σωστά.
 
     Αφού τελειώσετε την εργασία σας μην παραλείψετε να πλύνετε καλά όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε, π.χ. πινέλα, ρολλά, πιστόλια, σπάτουλες κ.ά. Το πλύσιμο πρπει να γίνει έγκαιρα, πριν ξεραθεί το χρώμα. Σας θυμίζουμε ότι τα πλαστικά πλένονται με άφθονο νερό ενώ τα βερνικοχρώματα και τα ντουκοχρώματα με νέφτι ή διαλυτικό.
 
     Αν σας περίσσεψε χρώμα, κλείστε καλά το κουτί και αναποδογυρίστε το μια φορά για να μην πετσιάσει το μείγμα.
 
     Τα χρώματα δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε υπόστεγα ανοιχτά ή στο ύπαιθρο, γιατί το κρύο και η ζέστη χαλάνε την ποιότητα τους. Ειδικά τα πλαστικά και ρελιέφ χρειάζονται προσοχή γιατί στην παγωνιά καταστρέφονται.
 
Συλλογή χρωμάτων
Συμβουλές
Χρωμάτισε το χώρο σου
Υλοποιήστε τους χρωματικούς συνδυασμούς που ονειρεύεστε χωρίς καν να πιάσετε πινέλο.

Σύμβουλος χρωμάτων
Μπορούμε να σάς δώσουμε κάποιες ιδέες πώς να χρωματίζετε τούς χορούς σάς.