Πως να βάψω μόνος μου » Σπατουλάρισμα με Λαδερό - Αστάρωμα - Σέρτικο
 
Τα βασικά πράγματα
 
 
     Αν είμαστε δεξιόχειρες και θέλουμε να σπατουλάρουμε κάθετα, αρχίζουμε από δεξιά προς τα αριστερά. Αν σπατουλάρουμε οριζόντια, τότε αρχίζουμε από αριστερά προς τα δεξιά.
 
     Ένας ειδικευμένος τεχνίτης μπορεί με ένα χέρι να στρώσει το σπατουλάρισμα του λαδερού.
 
     Αν όμως πρόκειται για ερασιτέχνη τότε θα συνιστούσαμε να σπατουλάρει δύο χέρια.
 
     Ένα οριζόντια και ένα κάθετα.
 
    Δηλαδή σπατουλάρουμε 5-10 τετραγωνικά μέτρα οριζόντια και κατόπιν γυρίζουμε και δευτερώνουμε κάθετα.
 
     Μετά από 2-3 ώρες πρέπει να γυρίσουμε στις σπατουλαρισμένες επιφάνειες για να φτιάξουμε το πάτημα.
 
     Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τη δεξιά σπάτουλα καθαρισμένη, χωρίς υλικό, την περνάμε απαλά στους σπατουλαρισμένους τοίχους ώστε να στρώσουν οι σπαθιές που έχουν δημιουργηθεί.
 
     Αν και κατά το πάτημα μαδάει το υλικό τότε δεν πατάμε αλλά περνάμε τα σπατουλαρίσματα με ένα πανί ώστε να πετύχουμε τον καθαρισμό τους.
 
     Αν και πάλι μαδάνε ή χαλάνε, τότε τα αφήνουμε όπως είναι αλλά θα έχουμε μεγαλύτερο κόπο την επόμενη μέρα στο τρίψιμο.
 
     Μετά το λαδερό πρέπει να ακολουθήσει το αστάρωμα.
 
     Αναλυτικά, μετά από 4-5 μέρες που θα έχει στεγνώσει το σπατουλάρισμα. τρίβουμε τους τοίχους με γυαλόχαρτο Νο 3 προσέχοντας να σβήσουν όλες οι σπαθιές και οι ατέλειες του, ξεσκονίζουμε προσεκτικά και περνάμε το αστάρι λαδιού με πινέλο ή κύλινδρο.
 
     Την επόμενη μέρα που θα έχει στεγνώσει το αστάρι, τρίβουμε τους τοίχους απαλά με γυαλόχαρτο Νο 2 και αρχίζουμε το οπατουλάρισμα της δεύτερης επίστρωσης που είναι το σερτικάρισμα,
 
     Φτιάχνουμε το σέρτικο και αρχίζουμε να σπατουλάρουμε αντίθετα από το λαδερό, δηλαδή αν το τελευταίο χέρι του λαδερού έχει γίνει κάθετα, τότε το σερτικάρισμα θα γίνει οριζόντια και με τον ίδιο τρόπο που σπατουλάρουμε το λαδερό.
 
     Το σερτικάρισμα θέλει από 1 μέρα μέχρι 2 βδομάδες για να στεγνώσει και ο χρόνος εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες.
 
     Όταν στεγνώσει το τρίβουμε πολύ καλά με γυαλόχαρτο Νο 2, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία του κλασσικού σπατουλαρίσματος.
 
     Από εκεί και πέρα ακολουθεί ο χρωματισμός της αρεσκείας μας, όπως π.χ. πλαστικό, ελαιόχρωμα (σαγρέ) ή ριπολίνη και με τους τρόπους που θα αναπτύξουμε στα αντίστοιχα κατά περίπτωση Τρόπος Βαφή.
 
Συλλογή χρωμάτων
Συμβουλές
Χρωμάτισε το χώρο σου
Υλοποιήστε τους χρωματικούς συνδυασμούς που ονειρεύεστε χωρίς καν να πιάσετε πινέλο.

Σύμβουλος χρωμάτων
Μπορούμε να σάς δώσουμε κάποιες ιδέες πώς να χρωματίζετε τούς χορούς σάς.