Πως να βάψω μόνος μου » Κουφώματα
 
Τα βασικά πράγματα

 

    ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Τρίβουμε τις επιφάνειες με γυαλόχαρτο Νο 3 και αφαιρούμε όλα τα ξένα σώματα που τυχόν υπάρχουν καθώς και τις αγριάδες των ξύλων.

    Ξεσκονίζουμε και ασταρώνουμε τα ξύλα με πινέλο προσέχοντας να μη μείνουν σημεία απέραστα. Η εργασία αυτή χρειάζεται μια μέρα για να στεγνώσει. Μετά την εργασία, τα πινέλα μπαίνουν στο νερό.

 

    ΞΕΡΟΖΙΑΡΙΣΜΑ

    Το ξεροζιάρισμα είναι μία υποχρεωτική εργασία. Ορισμέ­νοι δεν την θεωρούν σημαντική και δεν την κάνουν. Εμείς επιμένουμε και τονίζουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Ο λόγος είναι ότι όλοι οι ρόζοι κρατάνε ρετσίνι και αν δεν απομονωθούν υπάρχει ο κίνδυνος να διαπεράσει η ρετσίνι τους στόκους και τα χρώματα και να παρουσιαστούν κιτρινίλες..

    Απαραίτητα εργαλεία για το ξερόζιασμα είναι: Σκαρπέλο, κόπανος και καμινέτο. θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι είναι σκόπιμο να μην χρησιμοποιήσουμε σφυρί γιατί θα κάνουμε μεγάλα ξεφλουδίσματα στο ξύλο και ο στόκος που θα βάλουμε θα σκάσει σύντομα.

    Ένα άλλο ευαίσθητο σημείο είναι οι γωνίες των ξύλων που υπάρχει ρόζος. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την αφαίρεση του ρόζου για να μη χαλάσουμε τη γωνία. Σε απόσταση 2-3 χιλιοστών από τη γωνία δεν αφαιρούμε ρόζο, γιατί αφ' ενός μεν είναι δύσκολο να φτιαχτεί με στόκο αφ' ετέρου δε αν πάρει πολύ στόκο, μοιραία θα σκάσει.

 

    ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Με το σκαρπέλο αφαιρούμε από το ρόζο μία μεμβράνη πάχους 1-2 χιλιοστών του μέτρου και ύστερα τον καίμε λίγο με το καμινέτο. Με αυτό το κάψιμο απομακρύνουμε τη ρετσίνι. Κατόπιν με ένα μικρό πινελάκι της ρίγας περνάμε όλα τα σημεία που ξεροζιάσαμε με γομαλάκα. Με τη γομαλάκα επιτυγχάνουμε να δημιουργηθεί μια προστατευτική μεμβράνη που εμποδίζει τη ρετσίνι (που ενδεχομένως δεν κάηκε όλη με το καμινέτο) να βγει προς τα έξω.

 

    ΧΟΝΔΡΟΣΤΟΚΑΡΙΣΜΑ

    Με το χονδρόστοκο στοκάρουμε τις τρύπες που υπάρχουν από τα καρφιά, τα ξεροζιασμένα σημεία, τις τυχόν σπασμένες γωνίες, τους αρμούς που σχηματίζονται από τις ενώσεις των ξύλων και γενικά όλα τα μεγάλα στοκαρίσματα.

    Ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τρύπες, ξεροζιαρίσματα αρμούς κλπ. αστοκάριστα με χονδρόστοκο γιατί το επόμενο υλικό (αντουί, σέρτικο) που θα ακολουθήσει δεν έχει την απαιτούμενη αντοχή και θα σκάσουν τα αδύνατα σημεία.

 

    ΥΛΙΚΑ ΧΟΝΔΡΟΣΤΟΚΟΣ

    Λινέλαιο _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 150 γραμ.

    Στεγνωτικό _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10 γραμ.

    Νερό _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _10 γραμ.

    Τσίγκος σκόνη _ _ _ _ _ _ _ 100 γραμ.

    Στόκος  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _700 γραμ.

    Νέφτι _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _30 γραμ

    ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    Σε μια επίπεδη επιφάνεια ανακατεύουμε το στόκο με τον τσίγκο, ανοίγουμε μια τρύπα όπως φτιάχνουμε τη λάσπη και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά. Με τη βοήθεια ενός στοκαδόρου αρχίζουμε ν' ανακατεύουμε μέχρι να σφίξουν τα υλικά. Τότε αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε ώσπου να μην κολλάει πια το μείγμα στο χέρι μας (όπως ο στόκος τζαμιών).

    Αν ο χονδρόστοκος γίνει πολύ σφιχτός, του ρίχνουμε λίγο λινέλαιο. Αν είναι αραιός τον σφίγγουμε με στόκο σκόνη. Ο χονδρόστοκος διατηρείται στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

    ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

    Το χονδροστοκάρισμα γίνεται με μαλακό στοκαδόρο γαλλικού τύπου. Στεγνώει σε 10-15 μέρες. Για να διαπιστώσουμε αν στέγνωσε τον πιέζουμε ελαφρά με το νύχι. Αν δεν χαράζει είναι στεγνός. Ποτέ δεν συνεχίζουμε τις εργασίες αν δεν έχει στεγνώσει

 

    ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΙΣΜΑ ΞΥΛΩΝ ΜΕ ΣΕΡΤΙΚΟ

    Το σπατουλάρισμα των ξύλων είναι από τις δυσκολότερες εργασίες. Χρειάζονται γνώσεις και πείρα. Επειδή το υλικό σπατουλαρίσματος δεν είναι ανθεκτικό στις καιρικές συνθή­κες, βάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο όταν πρόκειται να δουλέψουμε εξωτερικά ξύλα. Αντίθετα, στα εσωτερικά ξύλα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εκεί μπορούμε να αφήσουμε όση ποσότητα θέλουμε.

    Ένας μεγάλος παράγοντας στην επιτυχία του σπατουλα­ρίσματος είναι τα εργαλεία, θα πρέπει η δεξιά σπάτουλα, καθώς και η ατσάλινη ή όποια άλλη σπάτουλα χρησιμοποιή­σουμε να έχουν καλοφτιαγμένο αιθέρα χωρίς το παραμικρό ελάττωμα ή χτύπημα ή αυλάκι στην κόψη τους.

    ΥΛΙΚΑ

    ΣΤΟΚΟΣ ΣΠΑΤΟΥΛΑΡΊΣΜΑΤΟΣ ΞΥΛΩΝ ΣΕΡΤΙΚΟ

    Οι αναλογίες του σέρτικου αλλάζουν, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Όταν, δηλαδή, ο καιρός είναι υγρός φτιάχνουμε το υλικό του χειμώνα και όταν είναι θερμός φτιά­χνουμε του καλοκαιριού

    ΥΛΙΚΑ ΧΕΙΜΩΝΑ

    Λινέλαιο..................…......60 γραμ.

    Στεγνωτικό ................…. 10 γραμ.

    Νερό ..........................…. 10 γραμ.

    Τσίγκος σκόνη .......…..... 500 γραμ.

    Στόκος .....................… 300 γραμ.

    Νέφτι……………………..........120 γραμ

    ΥΛΙΚΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

    Λινέλαιο..................…......80 γραμ

    Στεγνωτικό ................…. 10 γραμ.

    Νερό ..........................…. 10 γραμ.

    Τσίγκος σκόνη .......…..... 500 γραμ.

    Στόκος .....................… 300 γραμ.

    Νέφτι……………………...........100 γραμ

    ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

    Σ' ένα βάζο ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε τον τσίγκο και τέλος το στόκο.

 
Συλλογή χρωμάτων
Συμβουλές
Χρωμάτισε το χώρο σου
Υλοποιήστε τους χρωματικούς συνδυασμούς που ονειρεύεστε χωρίς καν να πιάσετε πινέλο.

Σύμβουλος χρωμάτων
Μπορούμε να σάς δώσουμε κάποιες ιδέες πώς να χρωματίζετε τούς χορούς σάς.